Windows terminal ver 1.0

Microsoftov novi Windows terminal konačno je dostupan u stabilnoj verziji. Windows napokon ima modernije okruženje terminala, uključujući karakteristike poput kartica, podeljenih prozora, više vrsta sesija i postavki koje vam omogućavaju konfigusiranje svega, od prečica na tastaturi do animiranih GIF pozadina.

piše: Nebojša Janković          

povratak na BLOG

Windows Terminal

Microsoftov novi Windows terminal konačno je dostupan u stabilnoj verziji. Windows napokon ima modernije okruženje terminala, uključujući karakteristike poput kartica, podeljenih prozora, više vrsta sesija i postavki koje vam omogućavaju konfigusiranje svega, od prečica na tastaturi do animiranih GIF pozadina.

 

Napokon, moderniji terminal za Windows

Novi Windows terminal opremljen je korisnim alatkama. Osim karakteristika, jezgro okruženja same konzole modernizovan je. Windows 10 ima ugrađeno terminalno okruženje koje se bavi povratnom kompatibilnošću, pa se ove promene nisu mogle dogoditi u ugrađenom okruženju konzole operativnog sistema Windows 10.

S novim Windows terminalom Microsoft je uspeo uneti promene poput modernijeg izgleda teksta i mehanizma za prikazivanje s GPU ubrzanjem i podrškom za Unicode tekst – u terminalu možete čak koristiti i emojije. Copy i Paste “samo radi” kada pritisnete Ctrl + C i Ctrl + V. Postoji čak i novi font, nazvan Cascadia Code .

Windows terminal možete preuzeti iz Microsoftove prodavnice ( Microsoft Store ) . Izvorni kod možete dobiti čak i na GitHubu . Da, novi je Windows Terminal čak i open source.

Tabovi ( kartice ), konačno!

Windows terminal konzola

Windows napokon ima okruženje  s ugrađenim tabovima ( karticama ). Da biste otvorili novu karticu nakon pokretanja terminala, samo kliknite dugme “+” na traci kartica ili pritisnite Ctrl + Shift + T.

Možete se koristiti poznatim prečicama na tastaturi za kretanje kroz kartice, poput Ctrl + Tab za prebacivanje na karticu s desne strane i Ctrl + Shift + Tab za prebacivanje na karticu s leve strane. Ctrl + Shift + W zatvoriće trenutnu karticu.

Kartice možete povući i ispustiti da biste ih takođe preuredili na traci s karticama.

PowerShell i Linux u istom prozoru

PowerShel i Linux u istom tabu

Prema zadatim postavkama, Terminal će otvoriti kartice PowerShell. Ali podržava mnoge vrste okruženja . Sada u istom prozoru možete imati više vrsta okruženja .

Ako kliknete strelicu s desne strane dugmeta Nova kartica, videćete popis sesija koje možete otvoriti: Windows PowerShell, Command Prompt, Linux distribucije poput Ubuntu-a (ako su instalirane s Windows podsistemom za Linux ), i Microsoftov Azure Cloud Shell.

Pomoću ugrađenog SSH klijenta u operativnom sistemu Windows 10 možete lako pokrenuti SSH sesije i s Windows terminala.

Podeljen prozor na više manjih odjednom

Podeljen prozor u windows terminalu

Kartice su odličan izbor, ali što ako želite videti više okruženja prozora odjednom? Tu dolazi jedna izuzetna karakteristika Windows Terminala.

Da biste otvorili nov prozor, pritisnite Alt + Shift + D. Terminal će podeliti trenutni prozor na dva dela i dati vam drugo. Kliknite na jedan od ova dva prozora da biste ga odabrali. Možete ponovo kliknuti na prozor pritisnuti Alt + Shift + D da biste ga ponovo podelili.

Ovi prozori su povezana s karticama, tako da možete lako imati nekoliko okruženja s više manjih prozora u istom prozoru Windows Terminala i prebacivati ​​se između njih s trake kartica.

Evo još nekih prečica na tastaturi za rad:

 • Otvoriti novi prozor, vodoravno razdvajanje : Alt + Shift + – (Alt, Shift i znak minus)
 • Otvorite novi prozor, vertikalno razdvajanje : Alt + Shift ++ (Alt, Shift i znak plus)
 • Pomeranje fokusa prozora : Alt + lijevo, Alt + desno, Alt + dolje, Alt + gore
 • Promena veličine fokusiranog prozora : Alt + Shift + Lijevo, Alt + Shift + Desno, Alt + Shift + Dolje, Alt + Shift + Gore
 • Zatvaranje prozora : Ctrl + Shift + W

To su zadate prečice i možete ih promeniti ako želite.

Bolje zumiranje

Bolje zumiranje windows terminala

Ovaj novi sastav za prikazivanje teksta znači lakše i bolje zumiranje. Da biste zumirali i povećali ili smanjili tekst na terminalu, držite Ctrl i okrećite točkić miša.

U ugrađenom okruženju konzole operativnog sistema Windows 10, kao što se vidi u standardnim prozorima PowerShell i Command Prompt, ova opcija će promeniti veličinu teksta, a istovremeno i veličinu prozora. U novom terminalu menja samo veličinu teksta i ostavlja veličinu prozora.

Prozirna pozadina

Prozirna pozadina windows terminala

Novi Windows terminal nudi i neprozirnost u pozadini. Držite Ctrl + Shift i pomerajte se točkićem miša prema dole kako bi prozor postao prozirniji. Boje pozadine radne površine – ili bilo šta što je iza terminala – imaće efekat Windows akrilnog stila.

Ova opcija funkcioniše samo kada je aplikacija fokusirana – tako da, kada odmaknete Alt + Tab, Terminal će ponovo imati čvrstu pozadinu dok se sa Alt + Tab ne vratite.

Praktično ili ne, to je karakteristika koju Linux i Mac korisnici imaju već dugi niz godina. Sad je ugrađen i u vodeću Windows terminal aplikaciju.

Puno opcija postavki: Veze između tastera, Sheme boja, Pozadine i još mnogo toga

Windows terminal opremljen je mogućnostima prilagođavanja koje možete promeniti. Da biste im pristupili, kliknite strelicu prema dole desno od dugmeta Nova kartica i odaberite “Postavke”.

Videćete tekstualnu JSON datoteku punu mogućnosti. Kao alat za programere, Windows Terminal trenutno omogućuje da konfigurišete ove opcije menjanjem tekstualne datoteke, a ne grafičkim okruženjem.

Dostupne opcije koje možete promeniti u datoteci Settings.json uključuju:

 • Konfiguracijsko povezivanje dugmića na tastaturi : prečice na tastaturi možete povezati s radnjama ili promeniti zadate prečice.
 • Sheme boja : Promenite shemu boja (temu) terminalnog okruženja. Evo popisa uključenih shema boja .
 • Profili : Stvorite različite profile koji će se pojaviti ispod dugmeta Nova kartica. Možete prilagoditi naredbu koja se izvršava kad pokrenete okruženje i postaviti prilagođene fontove i sheme boja za svaku sesiju.
 • Prilagođene pozadine : Možete postaviti prilagođenu pozadinsku sliku za sesiju. Na primer, mogli biste promeniti svoju Ubuntu sesiju tako da bi imala prilagođenu pozadinsku sliku s temom Ubuntua.
 • Animirani GIF pozadine : Možete čak postaviti animirani GIF kao svoju prilagođenu pozadinu .
 • Zadat odabir profila : Odaberite profil koji želite pokrenuti prema zadatim postavkama kada pokrenete Windows Terminal ili kliknite dugme Nova kartica. Na primer, možete odabrati Linux sesiju umesto PowerShell-a.

Microsoft ima vodič za uređivanje datoteke postavki JSON-a za Windows Terminal, kao i popis svih opcija koje možete dodati datoteci. Na tom ćete popisu pronaći još mnogo opcija koje nismo objašnjene.

Zaključak

Za razliku od standardnih okruženja Command Prompt, PowerShell i Linux Bash u operativnom sistemu Windows 10, Windows terminal je napokon prepun opcija koje programeri žele – onih koje se godinama nalaze u drugim operativnim sistemima poput MacOSX i Linuxa. Pratite i dalje naš blog i budite u toku sa novim informacijama i trendovima.

Izvor : How-To-Geek

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on pinterest
Pinterest